Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

27. 11. 2008 Autor: Roman Klíma

Program je jednoznačně zaměřen na zvýšení zaměstnanosti obyvatel České republiky, také však na zkvalitnění a rozvoj lidských zdrojů prostřednictvím různých forem školení a vzdělávání. Cílem je začlenění dlouhodobě nezaměstnaných do pracovního procesu, zlepšení fungování a větší transparentnost veřejné správy a veřejných služeb.


Zpět na přehled programů a iniciativ


Příklady typových aktivit, které je možné financovat

- vzdělávání zaměstnanců - zaměstnavatelé mohou předkládat projekty zaměřené na další vzdělávání svých zaměstnanců. Dotace jsou určeny na přípravu podnikových vzdělávacích programů, včetně přípravy vlastních firemních lektorů. Podporuje se snaha zaměstnavatelů udržet "ohrožená" pracovní místa.

- posilování politik zaměstnanosti - podpořeny jsou projekty zaměřené na realizaci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Podpora je poskytována formou poradenských aktivit, odborné praxe, zařazením na krátkodobé pracovní příležitosti apod. Ve své činnosti jsou podpořeny i instituce pracující s nezaměstnanými, tedy poradenská centra, školící střediska, úřady práce.

- integrace ohrožených skupin - finanční pomoc je poskytnuta subjektům, které pracují s ohroženými skupinami obyvatelstva ve snaze vrátit je zpět na trh práce. Podpořeny jsou projekty určené pro etnické menšiny, znevýhodněné osoby, bezdomovce apod., ale také integrační programy určené lidem opouštějícím výkon trestu nebo léčícím se ze závislostí. Velký důraz je kladen na podporu rovných příležitostí žen a mužů na trhu práce, např. vytvářením netradičních zaměstnání pro ženy, šířením právního povědomí v této oblasti, rozvojem pečovatelských služeb pro děti apod.

- zkvalitnění práce veřejných institucí - prostředky se poskytují na zvýšení kvality ve veřejné správě, snižování administrativní zátěže, zajišťování efektivní komunikace a modernizaci veřejných služeb. Podporují se projekty zaměřené na zvyšování znalostí a dovedností zaměstnanců ve veřejné správě.

- podpora mezinárodní spolupráce - prostředky jsou určeny na podporu vzniku nových partnerství mezi ČR a členskými státy EU za účelem přenosu zkušeností a dobré praxe v oblasti řízení a administrace Evropského sociálního fondu, zaměstnanosti, sociálního začleňování, dalšího vzdělávání apod.


Příklady subjektů, které mohou být žadateli

Zaměstnavatelé (podnikatelské i nepodnikatelské subjekty); podniky procházející změnami, jejichž zaměstnanci jsou ohroženi nezaměstnaností; profesní asociace; vzdělávací a poradenské instituce; NNO, zadavatelé a poskytovatelé sociálních služeb, správní úřady a úřady územní samosprávy; poskytovatelé veřejných služeb.


Kde získáte bližší informace a koho můžete kontaktovat

Řídícím orgánem OP LZZ je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, Odbor řízení pomoci z ESF

Internetové stránky: www.esfcr.cz, www.mpsv.cz, www.strukturalni-fondy.cz

Kontaktní email: esf@mpsv.cz


Kolik peněz je k dispozici

Alokace pro programovací období 2007 - 2013: 1 837 mil. EUR (cca 51,4 mld. CZK*) ze zdrojů Společenství; 324 mil. EUR (cca 9 mld. CZK*) z národních zdrojů.


* přepočteno dle kurzu 1 EUR = 28 CZK