První středa volá do muzea či galerie. Volný vstup nabídnou další kulturní instituce v kraji

8. 3. 2023

Od prosince loňského roku mají lidé v Královéhradeckém kraji možnost každou první středu v měsíci navštívit vybraná muzea či galerie zdarma. Ke dvacítce kulturních institucí se postupně přidávají další – od března Galerie „M“ ve Vrchlabí a tkalcovské muzeum Dům pod jasanem v Trutnově. Od května lidem volný vstup v první středu umožní také Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou a Vlastivědné muzeum v Dobrušce.

do textu

„Naším hlavním cílem je umožnit lidem dostupnější zážitky spojené s kulturou v našem regionu. Ohlasy veřejnosti jsou velmi pozitivní, proto věříme, že první středy přivedou do muzeí či galerií i návštěvníky, kteří by sem třeba i kvůli ekonomické stránce jen tak nevyrazili. Těší mě, že i mezi jednotlivými muzei a galeriemi si akce získala příznivce a přidávají se další. Prosím ale všechny, aby si před návštěvou zařízení vždy zkontrolovali jeho otevírací dobu,“ sdělila Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a oblast sociálních věcí.

1
GMU HK

Poprvé byly expozice krajských kulturních zařízení přístupné zdarma ve středu 7. prosince 2022. Zároveň s tím pro všechny dny v měsíci platí volný vstup pro děti do 10 let a seniory starší 65 let. Akce potrvá minimálně do konce letošního roku.

Zvýšenou návštěvnost si zapojená muzea a galerie pochvalují. Většinou se jejich návštěvnost v první středy zvýšila až dvojnásobně.

Seznam institucí, které nabízejí volné vstupy, se rozšíří o další muzea a galerie. Hned 1. března budou mít možnost lidé zdarma zajít do soukromé Galerie „M“ ve Vrchlabí či do tkalcovského muzea a řemeslné dílny Dům pod jasanem v Trutnově.

Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou, kde mohou návštěvnici spatřit historické předměty související s historií Chlumecka včetně tzv. selských bouří roku 1775, stejně jako Vlastivědné muzeum v Dobrušce, které se nachází v celkem šesti budovách, z nichž jedna je rodný dům národního buditele Františka Vladislava Heka, nebo například renesanční radnice, kde jsou vystaveny prvotiny malíře světového formátu Františka Kupky, budou moci lidé navštívit bez placení v květnu, kdy obě tato zařízení zahájí hlavní návštěvnickou sezonu.

Instituce, které od prosince 2022 do konce roku 2023 nabízí volné vstupné:

První středa volá do muzea či galerie. Volný vstup nabídnou další kulturní instituce v kraji

Fotogalerie