Krajští reprezentanti uspěli v soutěži Kraje pro bezpečný internet a získali třetí místo

23. 5. 2023

Celkem 70 škol z Královéhradeckého kraje se zapojilo do letošního ročníku soutěže Kraje pro bezpečný internet (KPBI). Krajští žáci a studenti v soutěžním kvízu obsadili celorepublikové 3. místo a v nadstavbovém kvízu PLUS se umístili pátí. Ocenění nejúspěšnějších škol a žáků regionu se uskutečnilo v polovině května v sídle kraje. Projekt se zaměřuje na zmírňování rizik spojených s užíváním informačních a komunikačních technologií a letos přilákal rekordních 45 000 účastníků z celé republiky.

2 do textu

„Mobily, počítače a internet jsou už naprostou samozřejmostí našich životů, a proto je velmi důležité, aby se všechny generace neustále zdokonalovaly v jejich bezpečném využívání, učily se odolávat rozesílání hoaxů nebo zodpovědně zacházet se svými i cizími osobními údaji. A právě projekt Kraje pro bezpečný internet je jednou z cest, jak děti i dospělé zábavně, a hlavně efektivně motivovat k rozpoznávání rizik a nástrah číhajících v online světe,“ uvedl náměstek pro školství Arnošt Štěpánek.

Projekt Kraje pro bezpečný internet se zaměřuje na minimalizaci rizik spojených s užíváním informačních a komunikačních technologií. Cílovou skupinou jsou zejména žáci základních a středních škol, ale také jejich pedagogové, rodiče, sociální pracovníci a policisté.

Soutěžní kvíz v Královéhradeckém kraji úspěšně zvládlo celkem 2 601 žáků a kvíz PLUS 115 řešitelů z celkem 70 škol na území regionu. Na 1. místě v krajském finále Kvízu PLUS se umístil Vojtěch Nikl z Gymnázia Trutnov. V pořadí škol skončila na 1. místě Střední škola vizuální tvorby s.r.o., Hradec Králové, na 2. místě Lepařovo gymnázium, Jičín a na třetím místě Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná. Školy umístěné na prvním až šestém místě obdržely od Královéhradeckého kraje finanční odměnu.

1 do textu

Zájemci každé věkové a profesní skupiny na stránce www.kpbi.cz najdou e-learningové kurzy, pracovní listy a videa, které krátce, ale efektivně popisují nástrahy na internetu a vysvětlují, jak se jim vyvarovat. Tematicky se online materiály zaměřují nejen na kyberšikanu, pornografii, kvalitu přístupových hesel či fake news, ale také na moderní fenomény, které nejsou primárně špatné jako jsou například influenceři, kteří mohou mít i negativní vliv. Nově si mohou zájemci pustit také desetidílný podcastový seriál KyberGuru, který se zabývá kyberkriminalitou například jak se vyhnout finančním podvodům nebo jaký vliv má hraní počítačových her na jejich děti.

Projekt Kraje pro bezpečný internet je výsledkem iniciativy Asociace krajů ČR spojené s úsilím zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence a pomoci.

Fotogalerie