Regionální kulturní aktéři budou čerpat inspiraci u evropských kolegů

2. 3. 2023

Zaměstnanci krajských příspěvkových organizací a Královéhradeckého kraje v oblasti kultury a památkové péče se díky získané akreditaci programu Erasmus+ v oblasti mobilit ve vzdělávání dospělých budou moci účastnit zahraničních výměnných pobytů, případně si pozvat zahraniční experty do našeho regionu. Kraj uspěl v žádosti o akreditaci spolu s 11 dalšími organizacemi z České republiky z celkových 19.

1

„Projekt budeme realizovat společně s našimi příspěvkovými organizacemi v kultuře. Zapojeny jsou tři muzea, dvě galerie, knihovna, hvězdárna a Centrum uměleckých aktivit. Díky žádosti budou moci pracovníci čerpat nenahraditelné zkušenosti ze zahraničí a rozvinout mezinárodní spolupráci. Akreditace byla Královéhradeckému kraji udělena ve 100 % nákladů do roku 2027 a umožňuje tak dlouhodobý rozvoj všech zapojených organizací. Královéhradecký kraj bude plnit roli koordinátora projektu,“ říká k žádosti Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Účastníci projektu se zaměří na tři hlavní cíle, a to na podporu využívání digitálních technologií, inovace a kreativitu ve vzdělávání a prohlubování regionální a mezinárodní spolupráce. Smyslem akreditace Erasmus+ je podpořit dlouhodobý rozvoj organizací a jednotlivců a zprostředkovat kvalitu a lepší nabídku vzdělávání dospělých. Zaměstnanci krajských příspěvkových organizací a Královéhradeckého kraje v oblasti kultury a památkové péče budou mít díky projektu možnost načerpat zkušenosti u zahraničních organizací či na kurzech, toto know-how přivézt zpět a zakomponovat do své práce.

2

„Mobility přináší novou inspiraci, podporují profesní rozvoj, nové výukové metody ve vzdělávání dospělých, zvýšení kvality poskytovaných služeb, digitálního vzdělávání, modernizaci práce a řízení a také nové kontakty pro navázání mezinárodní spolupráce. Díky projektu bychom rádi zpřístupnili vzdělávání různým věkovým i sociálním skupinám obyvatel a zároveň bychom rádi podpořili udržitelný rozvoj, například využíváním veřejné dopravy a lokálních zdrojů,“ dodává Kateřina Churtajeva, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Kulturní organizace zapojené do akreditace Erasmus+

• Centrum uměleckých aktivit,

• Galerie moderního umění v Hradci Králové,

• Galerie výtvarného umění v Náchodě,

• Hvězdárna v Úpici,

• Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou,

• Muzeum Náchodska,

• Regionální muzeum a galerie v Jičíně,

• Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové

4

Erasmus+ je programem EU pro oblast vzdělávání, odborné přípravy, mládeže a sportu na období 2021–2027. Program umožňuje mezinárodní výjezdy a podporuje mezinárodní spolupráci. Přináší inovace do vzdělávání a v účastnících podporuje všeobecný rozvoj dovedností. Cílem programu je posílit evropský rozměr vzdělávání s důrazem na inkluzi, diverzitu, udržitelnost a digitální vzdělávání.