Revitalizace zajistí královéhradecké galerii nové depozitáře i vzdělávací centrum

9. 2. 2023

Část prostorů krajské Galerie moderního umění v Hradci Králové čeká revitalizace. Vzniknou nové depozitáře, technické místnosti či edukační centrum v doteď nevyužívaných prostorách secesní budovy na hradeckém Velkém náměstí. Předpoklad nákladů na revitalizaci je více než 50 milionů korun, z nichž většinu pokryje evropská dotace.

do textu

„Galerie moderního umění je v rámci naší země zcela unikátní nejen svými sbírkami, ale i svou působností a rolí ve veřejném kulturním životě. Galerie působí ve výjimečném prostředí ceněné secesní budovy, která původně vznikla jako palác Záložního úvěrového ústavu v krajském městě. Revitalizace se dotkne především prostor, kterých se jakékoli opravy od vzniku této památky dosud vyhýbaly,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Záměr projektu řeší především stavební úpravy stávajících dvou podzemních podlaží budovy, kterých se nedotkla rekonstrukce od doby jejího vzniku na začátku 20. století. Dílčí část revitalizace galerie by měla začít už letos, hlavní stavební práce se plánují především na roky 2024 a 2025. Hotovo by mělo být v roce 2026. Celkové výdaje přesáhnou 50 milionů korun, z nichž 85 % by měla pokrýt evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, zbytek doplatí kraj ze svého rozpočtu.

Budova Galerie moderního umění v historickém centru krajského města, která vznikla podle projektu architekta Osvalda Polívky v roce 1912, prošla zásadní rekonstrukcí v letech v letech 2014 až 2016. Tato rekonstrukce, která stála více než 120 milionů korun, získala prestižní celorepublikové ocenění Stavba roku 2017.