Správní poplatky občanů přicházejících z Ukrajiny

6. 6. 2022 Autor: Blanka Šromová

Možnost upuštění od vybírání správního poplatku od fyzické osoby, která vstupuje nebo pobývá na území České republiky v návaznosti na ozbrojený konflikt na území Ukrajiny vyvolaný invazí vojsk Ruské federace.

Právní úprava uvedená v § 4 zákona č. 128/2022 Sb., o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, s účinností od 28.05.2022 umožňuje správnímu úřadu upustit od vybrání správních poplatků od fyzických osob, na které dopadly následky válečného konfliktu na území Ukrajiny.

Nejedná se o plošné upuštění od výběru všech správních poplatků. V zákoně je rovněž stanovena možnost retrospektivního vrácení poplatků, které byly výše uvedeným postupem již v průběhu válečného konfliktu na Ukrajině vybrány.

V zájmu transparentnosti jednání se správnímu úřadu stanovuje povinnost informovat, na které druhy správních poplatků, případně za jakých podmínek, bude zmocnění k upuštění od vybrání a zmocnění k vracení správních poplatků využito prostřednictvím úřední desky a dálkového přístupu Internetu.