Probíhají setkání kandidátů na titul Evropské hlavní město kultury 2028

18. 10. 2022

Město Broumov se uchází o titul Evropské hlavní město kultury roku 2028. Královéhradecký kraj vyjádřil broumovské kandidatuře podporu udělením záštity projektu již v roce 2020. Je to jeden z příkladů krajské podpory příhraničních oblastí, jejich rozvoje a zachování významných kulturních památek pro další generace.

Zástupci českých a francouzských kandidátských měst na titul Evropské hlavní město kultury vyměnili on-line schůzky za osobní setkání u jednoho stolu a nyní hledají společná témata a možnosti, jak do budoucna spolupracovat. V rámci série akcí Dny evropského dědictví proběhla vernisáž výstavy čtyřech českých kandidátů na Evropské hlavní město kultury 2028 v Českém centru v Paříži. Setkání se účastnili také francouzská města Amiens 2028, Bastia Corsica 2028, Clermont Ferrand 2028, Reims 2028, Rouen 2028 a Saint Dennis 2028.

„Broumov je pro mě nejen znovuobjevené krásné místo pro život, ale v mnoha ohledech i velmi zajímavé kulturně-společenské centrum. Z mého pohledu je kandidatura velkou příležitostí ukázat, co tento mikroregion nabízí, a zároveň představit to, co se doposud podařilo v kulturně-společenském životě na Broumovsku odpracovat. Chceme být partnerem, který nejen bude tuto kandidaturu podporovat, ale udělá mnoho věcí pro to, aby kulturní infrastruktura nebyla jen svázána s rokem 2028, ale měla přesah i do budoucna,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Kromě Broumova ještě kandidují Brno, Liberec a České Budějovice. Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie a pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život. Pro každý rok jsou vybrané dva členské státy, v roce 2028 to bude Česká republika a Francie. Za více než 35 let prestižní titul získala dvě česká města, v roce 2000 Praha a o 15 let později Plzeň.

Fotogalerie