Kampus pro vzdělávací a volnočasové aktivity vznikne v Hradci Králové

1. 4. 2022 Autor: Nikola Blahynková

V centru Hradce Králové by v budoucnu mohl vzniknout moderní muzejní kampus. Kromě nově zrekonstruovaných Gayerových kasáren Královéhradecký kraj plánuje opravit i ty sousední Vrbenského, které leží v západní části areálu. O financování a přípravách projektu jednal hejtman Martin Červíček a náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová na pracovním setkání spolu s ředitelem Muzea východních Čech Petrem Grulichem a zástupcem ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

„V návaznosti na dlouhodobé cíle v oblasti kultury chceme posunout Muzeum východních Čech v Hradci Králové na další úroveň, kterou představuje právě vytvoření moderního muzejního kampusu. Jeho nezbytnou součástí je budova Vrbenského kasáren, která musí projít kompletní rekonstrukcí na kreativní muzejní pracoviště. Těmito kroky a úpravou okolní zeleně ve spolupráci s městem tak vznikne úplně nová kulturní čtvrť v centru krajské metropole,“ řekl k projektu hejtman Martin Červíček.

Královéhradecký kraj v současné době navazující projekt připravuje a hledá způsoby financování. Do komplexní revitalizace historického areálu se zapojí i město Hradec Králové, které plánuje v okolí budov vytvořit zazeleněný relaxační prostor. Oba tyto projekty se uchází o podporu z prostředků ITI Hradecko-pardubické aglomerace pro období 2021+.

„Prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace jsme v rámci projektu IROP – SMARTmuzeum čerpali 200 milionů na rekonstrukci Gayerových kasáren. Jsem velmi ráda, že pozvání na pracovní setkání přijal manažer ITI aglomerace Filip Hoffman, který se s námi podíval do již z velké části zabydleného hlavního zázemí Muzea východních Čech včetně restaurátorských dílen, badatelen, pracoven a depozitářů. Zároveň jsme také probrali možnosti další spolupráce v oblasti investic připravovaného projektu, díky kterému vznikne úplně nová kulturní zóna pro obyvatele i návštěvníky krajského města,“ okomentovala spolupráci náměstkyně hejtmana pro oblast kultury Martina Berdychová.

Kampus pro vzdělávací a volnočasové aktivity vznikne v Hradci Králové

V rámci pracovního setkání měli všichni zmínění také možnost seznámit se s fungováním moderního muzejního pracoviště, navštívit a zhodnotit stav nezrekonstruovaných Vrbenského kasáren. „Nejen toto setkání ukazuje, že kultura má krom své kulturně-společenské úlohy také významnou roli při vytváření příležitostí z hlediska navazujícího průmyslu, podnikání, rozvoje image kraje a cestovního ruchu,“ dodal hejtman Červíček.

Kompletní rekonstrukce Vrbenského kasáren a vybavení jsou odhadnuty v řádu stovek milionů korun. Královéhradecký kraj plánuje objekt získat do svého vlastnictví a opravit pro účely muzejního kampusu. Návštěvníci všech generací tak budou moci vidět přírodovědecké, archeologické a digitalizační centrum, lapidárium s interaktivním zázemím a centrum pro kreativní služby a muzejnictví.

Fotogalerie