Klášterní zahradu v Opočně oživí diskuze, koncert i výstava

3. 8. 2023

Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně nabídne několik dalších důvodů k návštěvě. Nejen místní občané, ale další zájemci budou mít příležitost se ve čtvrtek 3. srpna znovu zapojit do diskuze o novém využití kláštera. Setkání doplní neformální grilovaní, při kterém organizátoři představí výsledky z první veřejné diskuse k nedávno otevřenému unikátnímu klášternímu prostoru v centru Opočna. Návštěvníci zahrady také uvidí výstavu Pětiletka běsů o osudech pamětníků z Královéhradeckého kraje a večer si poslechnou koncert oblíbeného písničkáře Michala Horáka. Vstup na tyto akce je volný a tento program vhodně doplní tradiční opočenskou pouť Porcinkuli.

„Srpnový program klášterní zahrady je další příležitostí užít si odpoledne plné klidu a relaxace. Je také další možností podílet se na postupném směřování tohoto unikátního prostoru: zahrady a kláštera. Na jeho zpřístupňování pracujeme intenzivně několik let. Do jeho dalšího směřování se snažíme prostřednictvím veřejných diskuzí zapojovat místní obyvatele,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje odpovědná kulturu, cestovní ruch a památkovou péči.

Zahrada, která se poprvé veřejnosti otevřela letos v květnu, se postupně stává místem setkávání a oázou klidu, kterou by si místní v centru tohoto podorlického města přáli. Ve čtvrtek 3. srpna se od 16:30 budou moci lidé setkat u společného neformálního grilování, na němž chtějí organizátoři představit výstupy červnové veřejné diskuse k využití kláštera a zároveň si vyslechnou i nové nápady veřejnosti, které mohou dále rozvíjet. Každý z místních obyvatel se tak do procesu oživování opočenské památky může zapojit. Přispět svými nápady mohou i děti, pro které organizátoři připravili zábavné aktivity spojené s klášterem.

Veřejná diskuze se uskuteční před koncertem oblíbeného písničkáře Michala Horáka ve 20 hodin a na své si přijdou milovníci jeho osobitého humoru a hudby pro všechny generace. V průběhu odpoledne mohou zájemci zhlédnout výstavu o osudech pamětníků z Opočna i celého Královéhradeckého kraje. Výstavu připravila organizace Paměť národa Východní Čechy a v zahradě zůstane k vidění do začátku září.

Klášterní zahradu v Opočně oživí diskuze, koncert i výstava

Klášterní zahradu v Opočně oživí diskuze, koncert i výstava

Program v klášterní zahradě se koná díky realizaci projektu Královéhradeckého kraje, Komunitní zahrada kapucínského kláštera v Opočně, za podpory Fondů EHP 2014–2021. Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

Klášterní areál, který dnes vlastní Královéhradecký kraj, byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673. Ústavní zařízení v opočenském klášteře fungovalo do roku 2007. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou.