Kouzlo broumovských kostelů ukáže fotografická výstava

22. 12. 2022

Fotografická výstava Tempus fugit II neboli Čas běží zprostředkovává veřejnosti za podpory Královéhradeckého kraje nezpochybnitelné kouzlo broumovských kostelů, národní kulturní památky regionu, i samotného Broumovska. První návštěvníci mohou výstavu spatřit na vernisáži v Adršpachu 16. prosince. Příští rok se přesune do Hradce Králové. Realizátorem výstavy je Římskokatolická farnost Broumov.

do textu

„Soubor deseti kostelů a jedné kaple na Broumovsku patří od letošního roku mezi národní kulturní památky a já jsem potěšena, že výstava Tempus fugit II neboli Čas běží podporuje povědomí veřejnosti o tomto unikátním architektonickém díle na území našeho regionu. Broumovské kostely neopakovatelným způsobem i dnes přibližují dobu 18. století a patří mezi perly barokního stavitelství,“ uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová.

Fotografie všech 11 objektů – 10 kostelů a kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě představují veřejnosti dlouholetou stavitelskou práci otce a syna Dientzenhoferových. Jejich vernisáž se uskuteční v pátek 16. prosince od 16:30 hodin v kostele Povýšení sv. Kříže v Adršpachu a dále ji mohou zájemci zhlédnut v Turistickém informačním centru Adršpach a na adršpašském zámku, a to do neděle 22. ledna 2023.

Výstava Tempus fugit II současně připomíná i dvě významná výročí. Loni uplynulo 270 let od smrti Kiliána Ignáce Dientzenhofera a letos v červnu to bylo 300 let od úmrtí jeho otce Kryštofa.

Broumovské kostely vláda České republiky letos v červenci prohlásila národní kulturní památkou. Za samotnou výstavou stojí broumovský děkan Martin Lanži, který se dlouhodobě věnuje obnově těchto kostelů. Autorem fotografií je bratislavský fotograf Dano Veselský se ženou Janou.

„Výstava Tempus fugit II byla v prostorách České katolické mise v Chicagu představena letos v říjnu a broumovská farnost chce skrze ni ukázat všem dárcům, kteří na opravy kostelů přispěli na základě první výstavy trvající v letech 2013–2019, že kostely se skutečně opravují. Díky grantům Evropské unie, ministerstva kultury a Královéhradeckého kraje se povedlo do broumovských kostelů investovat už přes 110 milionů korun, což je ale jenom jedna pětina z odhadovaných celkových nákladů na obnovu. Vernisáží v Horním Adršpachu začne turné výstavy, které má v roce 2023 pokračovat v Hradci Králové, v klášteře v Broumově a ze zahraničí jsou v jednání Finsko, Německo a USA,“ doplnil broumovský děkan Martin Lanži.

V příštím roce si budou moci zájemci fotografie prohlédnout také ve foyer Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, a to od 1. do 28. února. Dále se výstava od 1. března přesune do Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, kde se od 14 hodin uskuteční její další vernisáž.

Do organizace výstavy se zapojily Společnost pro destinační management Broumovska, Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu a Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu KHK. Společnost pro destinační management Broumovska rozšířila prvotní záměr autorů a promítla jej do kontinuální propagace Broumovska, protože skupina barokních kostelů se postupně stává jedním z oblíbených turistických cílů Královéhradeckého kraje.

Fotogalerie