Kraj finančně podpoří výměnu prosklené střechy kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově

8. 12. 2022

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově v Orlických horách se dočká kompletně nové střechy. Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo dotaci sedm milionů korun na rekonstrukci prosklené střechy kostela, kterou Sdružení Neratov plánuje dokončit v červnu příštího roku. Celkové náklady na opravu sdružení vyčíslilo na 19 milionů korun.

do textu 1

„Sdružení Neratov už třicet let pomáhá lidem s postižením a zároveň zvelebuje i tuto část Orlických hor. Proto jsme se rozhodli, že podpoříme rekonstrukci unikátní skleněné střechy turisty i poutníky velmi vyhledávaného kostela Nanebevzetí Panny Marie,“ řekl radní pro oblast regionálního rozvoje, evropských grantů a dotací Adam Valenta.

Práce na rekonstrukci střechy začaly v jarních měsících letošního roku a na zimu je stavaři přerušili. Barokní stavbu momentálně zazimovali a v práci budou pokračovat na jaře příštího roku. Dokončení stavebních prací sdružení plánuje na červen a celkové náklady, které pomáhá hradit také Královéhradecký kraj, činí více jak 19 milionů korun.

do textu 3

„Začalo se zpevněním konstrukce střechy, a to je hotové. Nové sklo je nad lodí a zčásti také nad oltářem, tam asi z poloviny. Sklo je vyměněno ze dvou třetin, je v nových lištách, rámech, zbytek opravované střechy je zakryt provizorně. Stavební práce pro letošek skončily, vnitřek je zcela přístupný, je bez lešení,“ řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie poledních několik let trápila vlhkost, kterou způsobily extrémní rozdíly teplot v přízemí a pod střechou. Střechou také místy zatékalo, takže její oprava byla nutná. Sdružení na její výměně spolupracuje s Římskokatolickou farností Neratov a peníze na opravu financují z dotace, darů a půjček. Kraj na obnovu střechy přispěl sedmi miliony korun. 

Sdružení Neratov, které se za opravu střechy zasadilo, se od roku 1992 stará o obnovu poutního místa a návrat života do obce. Zároveň provozuje sociální služby chráněného bydlení a denní stacionář. Adventní a vánoční program v kostele se uskuteční bez omezení.

do textu znovu

Fotogalerie