Orlická galerie zahájila sezonu

6. 5. 2022

V Muzeu a galerii Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou zahájili v pátek 29. 4. svou 58. výstavní sezonu vernisáží hned tří autorských výstav.

Tvorbu akademického malíře Karla Kolínského představuje výběr z obrazů Pěčína a okolí. Obrazy galerii darovaly jeho dcery, Jiřina a Jana Kolínských.

Obrazy mladší generace výtvarníků zastupují díla Tomáše Pilaře z cyklu Písně faunů. Na rozdíl od objektivně zaznamenaných krajin a venkovských staveb Karla Kolínského zachycují autorovo intuitivní vnímání krajiny s filozofickým a symbolickým přesahem.

Pohlazením po duši pro děti i dospělé je výběr z ilustrační a volné tvorby Daisy Mrázkové a připomenutí jejích nejznámějších ilustrací – zajíce Jácíčka nebo například obrázků z knihy Neplač, muchomůrko.

„Je obdivuhodné, že galerie v našem nejmenším okresním městě pod vedením pana ředitele Zelenky otevírá sezonu s tolika novinkami. A velmi mě těší, že současně začala i očekávaná výstava unikátní sbírky obrazů z cyklu Slatinský rok Miloslava Holého, kterou se podařilo na sklonku loňského roku koupit od autorových vnuků za finanční spoluúčasti Královéhradeckého kraje,“ uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

S nejranějším dětstvím je spojena muzejní výstava kočárků, v níž je v jednotlivých exponátech zachycen jejich vývoj v průběhu celých sta let. Nejstarší z nich pochází přibližně z roku 1860. Jádrem sbírky jsou velmi ceněné exponáty z období secese, nejnovější kočárek byl vyroben kolem roku 1960. Pozoruhodné je, že všechny exponáty musely být vyneseny do druhého patra, kde se nacházejí výstavní sály, po úzkém točitém schodišti, jehož zdolání je bezmála sportovním výkonem i bez zátěže.

Na děti rychnovské muzeum pamatovalo i otevřením ateliéru pro nejmenší. Maskotem je opička Mugary. Jak při slavnostním otevření vysvětlila muzejní pedagožka Martina Marxová, nejde o cizokrajné jméno, ale o zkratkové slovo z prvních slabik slov „muzeum“, „galerie“, „Rychnov“.