Tři staletí od úmrtí Jana Blažeje Santiniho-Aichela připomene výstava Barokní génius ve východních Čechách

5. 9. 2023

Putovní výstava Genius českého baroka Jan Blažej Santini-Aichel a jeho dílo ve východních Čechách poprvé souhrnně představuje působení Santiniho v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a připomíná významné milníky v dějinách českého umění a kultury. Zhlédnout výstavu lze do 20. srpna na zámku v Novém Městě nad Metují, poté se přesune na zámek v Rychnově nad Kněžnou.

do textu
Výstava na zámku v Novém městě nad Metují

„Tato výstava je nejen významným kulturním podnětem, ale také unikátní příležitostí pro všechny návštěvníky lépe poznat geniálního umělce Jana Blažeje Santiniho-Aichela a jeho významný vliv na východní Čechy. Jsme hrdí, že můžeme hostit výstavu na našich památkách a přiblížit tak tuto významnou kapitolu naší kulturní historie veřejnosti,“ říká k výstavě náměstkyně odpovědná za kulturu a památkovou péči Martina Berdychová.

Za realizací výstavy u příležitosti 300. výročí úmrtí barokního mistra Santiniho-Aichela stojí spolupráce Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Královéhradeckého kraje a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově.

„Kulatá výročí jsou dobrou příležitostí zaměřit se na významnou událost či osobnost našich dějin. Josefovské pracoviště Národního památkového ústavu se rozhodlo zaměřit na Santiniho odkaz v regionu východních Čech. Díky spolupráci s Královéhradeckým krajem vznikla putovní výstava, kterou dílo tohoto výjimečného architekta vrcholného baroku představujeme. Přínos výstavy vidím v tom, že stručnou formou a fakticky poprvé takto souborně dostává návštěvník možnost připomenout si známá Santiniho díla a seznámit se i s dalšími stavbami, které byly podle Santiniho návrhu zcela jistě postaveny nebo jsme o tom přesvědčeni, i když chybí přímé archivní informace. Návštěvník výstavy odejde s poznáním, že mimo Prahu je právě východočeský region nejbohatší na stavby navržené pro šlechtické stavebníky. Zájemcům o Santiniho dílo doporučuji výstavu zhlédnout. Jsem přesvědčen, že každý si z ní něco nového odnese“, uvádí k výstavě ředitel územního pracoviště v Jaroměři Jiří Balský.

Putovní výstava se nyní nachází na zámku v Novém Městě nad Metují, a to až do 20. srpna, kdy se přesune na zámek v Rychnově nad Kněžnou. Tam se s ní budou moci seznámit návštěvníci kolowratského zámku a také účastníci konference Na křídlech baroka, Jan Blažej Santini Aichel (3. 2. 1677–7. 12. 1723) a rychnovské zámecké návrší v proměnách staletí, která se uskuteční 12. a 13. září.

Prezentace výstavy se uskuteční i na několika dalších místech, mezi nimiž nechybí od 18. do 30. září Městský úřad a zámek Lázně Bělohrad nebo konference věnovaná osobě J. B. Santiniho-Aichela, která se koná 7. prosince 2023 v Praze. Výstava by dále měla být představena v informačních centrech v rámci obou krajů, aby co nejvíce lidí mělo možnost prohlédnout si vzácné artefakty spojené s tímto významným umělcem a jeho odkazem na území východních Čech.

Mezi nejznámější Santiniho projekty ve východních Čechách patří zámecký areál v Rychnově nad Kněžnou a jeho nejoceňovanější světská stavba vůbec, zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Téměř neznámý je ale fakt, že podle jeho projektů byly na opočenském panství postaveny dva hospodářské dvory a kostel sv. Petra a Pavla v Novém Hrádku. Většina oceňovaných Santiniho staveb v České republice patří mezi kostelní a klášterní stavby navržené pro stavebníky z řad církevních řádů. Santini je obdivován pro svébytnou syntézu gotického tvarosloví s barokním způsobem stavění – barokní gotiku. Výstava představuje i jedinou barokněgotickou stavbu, která nejspíš dle Santiniho návrhu vznikla v našem regionu. Jedná se o dnes již zaniklý kostel sv. Jana Křtitele v Dohaličkách u Sadové.