Hejtman Franc věří, že nový ministr dopravy obnoví dostavbu D11

27. 1. 2014 Autor: Petr Vinklář

Přesvědčení, že novému ministrovi dopravy se podaří zahájit stavbu dalších úseků dálnice D11, vyjádřil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc na dnešním dopravním fóru v Trutnově. Význam dálnice pro celé severovýchodní Čechy a potřebu její dostavby, která v roce 2006 skončila pár kilometrů před Hradcem Králové, zdůraznil na mezinárodní konferenci věnované dopravní infrastruktuře česko-polského pohraničí.

„Podle ŘSD jsou peníze na další dostavbu dálnice k Jaroměři připravené a pozemky jsou vykoupené z více než 90 %. Na některé části stavby je dokonce již vydáno stavební povolení,“ řekl hejtman Lubomír Franc. „Věřím, že si nový ministr dopravy během svého funkčního období nenechá ujít poklepání na základní kámen další dostavby dálnice D11,“ dodal hejtman.

Největším problémem dostavby této důležité komunikace v současnosti nejsou finance, ale proces výkupu pozemků. Dalším zdrojem peněz by vedle státního rozpočtu mohly být i fondy EU. Evropský parlament totiž loni schválil revidovanou mapu Transevropské dopravní sítě (TEN-T), do které se podařilo prosadit i napojení dálnice D11 na Polsko. Tato síť stanovuje dlouhodobé priority, na jaké dopravní projekty bude možné čerpat evropské finanční prostředky. Minimálně do roku 2030 bude tedy za evropsky prioritní dopravní spojení považováno pokračování D11 na Polsko. „Pokud Evropská unie označí napojení D11 na Polsko za prioritní evropskou dopravní stavbu, potom také chceme, aby dostavba dálnice D11 byla absolutní prioritou rozvoje české dálniční sítě i pro českého ministra dopravy a celou vládu,“ zdůraznil hejtman Franc.

Pro další rozvoj Královéhradeckého kraje je význam dálnice D11 a její napojení na evropskou dálniční síť zcela strategický. Odklonění tranzitní dopravy z obydlených aglomerací, rychlý, bezpečný a komfortní způsob přepravy a cestování je atraktivní pro investory i návštěvníky regionu.

Fotogalerie