Na krajská gymnázia a lycea budou jednotné přijímací zkoušky

21. 1. 2014 Autor: Jiří Hošna

Žáci, kteří se v letošním roce budou hlásit na gymnázia a lycea zřizovaná Královéhradeckým krajem, budou muset absolvovat jednotnou přijímací zkoušku. Kraj k tomuto kroku přistoupil, aby sjednotil standard přijímaných uchazečů a měl jistotu, že gymnázia a lycea budou nadále plnit funkci výběrových škol.

„Víceletá i čtyřletá gymnázia a také lycea jsou výběrové školy, na které by se měli dostat jen vybraní uchazeči o studium. Kraj se pro tento krok rozhodl proto, aby měl přehled, s jakými studijními předpoklady se žáci na tyto školy hlásí. Jednotné přijímací zkoušky podpoří kvalitu a rozvoj dalšího vzdělávání v regionu,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Žáci, kteří se budou hlásit na gymnázia a lycea budou muset absolvovat test všeobecných studijních předpokladů. Uchazeči o čtyřleté studium budou navíc vypracovávat i test z českého jazyka. Jednotné přijímací zkoušky pro Královéhradecký kraj připravuje společnost Scio. O výsledcích přijímacího řízení budou nadále rozhodovat ředitelé jednotlivých škol.