Průmysl v hradeckém kraji do října rostl o 15 pct, nejvíc v zemi

27. 1. 2014 Autor: ČTK

(ČTK) - Největší průmyslové podniky v Královéhradeckém kraji za prvních devět měsíců loňského roku zvýšily meziročně tržby o 15 procent na 98 miliard korun. Představovalo to nejvyšší růst ze všech krajů. Dynamika růstu průmyslu v hradeckém kraji má stoupající tendenci. V loňském prvním čtvrtletí průmysl v kraji vykázal růst tržeb o 4,9 procenta, v pololetí vzestup činil 12 procent. Vyplývá to předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Růst průmyslu vedle hradeckého kraje vykázalo ještě pět krajů. Průmyslu v celé zemi však do konce loňského září klesly tržby o 0,7 procenta na 2,19 bilionu korun. Statistika se v hradeckém kraji týká 126 firem s více než 100 zaměstnanci, v celé zemi ČSÚ sleduje 2300 podniků.

Sledované průmyslové firmy v hradeckém kraji za leden až konec září loňského roku zvýšily počet zaměstnanců o sedm procent na 42.061 lidí. Jejich průměrné platy vzrostly o šest procent na 24.902 korun. Celostátně se průměrný plat v průmyslu za tři loňská čtvrtletí zvedl o 1,7 procenta na 27.010 korun.

Ačkoli byl hradecký průmysl dynamikou růstu mezi kraji na čele, absolutní výší tržeb zaujímal až deváté místo. V čele byly Středočeský a Moravskoslezský kraj s tržbami výrazně přes 300 miliard korun.

Největší firmou v hradeckém kraji je výrobce součástek pro automobily Continental Automotive Czech Republic z Jičína. Pod společnost po nedávných fúzích aktivit koncernu Continental v Česku patří vedle Jičína ještě závody ve Frenštátu pod Radhoštěm, Brandýse nad Labem, Trutnově a Adršpachu. V roce 2012 se firma se 7000 zaměstnanci a obratem přes 48 miliard korun zařadila mezi nejvýznamnější výrobní společnosti v ČR.