Dvoukolejka HK - PCE

14. 5. 2015 Autor: Michal Friček

V plném proudu jsou práce na modernizaci trati Hradec Králové – Pardubice. Významnou dopravní stavbu dnes v doprovodu oblastního ředitele SŽDC navštívil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Karel Janeček, který je odpovědný právě za oblast dopravy.

Co obnáší modernizace trati z Hradce Králové do Pardubic?

V současnosti se pracuje na jejím zdvoukolejnění. Do konce října bude hotov úsek Opatovice nad Labem – Stéblová. Začátkem listopadu tak bude možné v těchto místech jezdit až stošedesátikilometrovou rychlostí. Ve Stéblové pak odpadne čekání na protijedoucí vlak.

Větší část stavby se nachází na území Pardubického kraje. Co tedy přinese obyvatelům Královéhradeckého kraje?

Velké množství lidí denně dojíždí mezi krajskými městy oběma směry. Díky uvedeným změnám se pro ně cestování zkrátí. Na jedné cestě ušetří zhruba pět minut. Po zdvoukolejnění dalších úseků to pak ovšem bude mnohem více. Kromě toho se zvýší bezpečnost a díky novým nástupištím také komfort nástupu a výstupu.

Na území Královéhradeckého kraje se modernizují i další úseky. Co si od toho vedení kraje slibuje?

Díky modernizaci tratí, nádražních budov i vozového parku bude cestování vlakem mnohem atraktivnější. Je v našem zájmu, aby veřejnou dopravu využívalo více lidí, protože na její provoz plynou z krajského rozpočtu stamiliony korun ročně. Navíc to alespoň částečně ulehčí přetíženým silnicím, jejichž údržba je pro nás také velice náročná.