Sezona cyklobusů 2015

3. 6. 2015 Autor: Martina Götzová

Linky speciálních cyklobusů začaly o uplynulém víkendu sloužit v Krkonoších všem milovníkům cyklistiky. Na první jízdu cyklobusem čekali ve Vrchlabí cyklisté ze všech koutů východních Čech. Cyklobusy fungují ve čtyřech oblastech Královéhradeckého kraje – v Českém ráji, Kladském Pomezí, Orlických horách a Krkonoších. Královéhradecký kraj tento druh dopravy dlouhodobě finančně podporuje. Podívejte se na video…

Každý cyklobus je vybaven přídavným vozem, do kterého se dá uložit až 25 jízdních kol. Cyklobusy tak usnadňují cestu do horských oblastí a po památkách regionu.

O prázdninách jich bude většina jezdit denně, mimo prázdniny pak jen o víkendech. Časy odjezdů mohou cestující najít i v běžných jízdních řádech. Posílena bude například linka z Hradce Králové do Vrchlabí, odkud mohou turisté pokračovat dál několika směry,“ říká náměstek hejtmana a radní pro dopravu Karel Janeček.

Cyklobusem se dostanete do zajímavých oblastí Krkonoš, Orlických hor, Kladského pomezí nebo Českého ráje. Linky můžete využít také k cestě do ZOO Dvůr Králové, zkrátit si cestu na Kuks, či do Babiččina údolí. Na provoz kraj vyčlenil z rozpočtu 3 miliony korun. Kompletní rozpis autobusových linek najdete také na turistickém webu kraje www.hkregion.cz.

První výjezd cyklobusů mapoval přímo v terénu také vedoucí oddělení dopravní obslužnosti David Procházka v rámci oficiální akce konané dobrovolným svazkem měst a obcí Krkonoše. Nejprve vyrazil, s dalšími účastníky, v 7:05 linkou 690210 z Hradce Králové do Vrchlabí. Ve Vrchlabí se připojila tato skupinka k dalším cca 30ti účastníkům, které ani chladné počasí a nevlídnost hor neodradila od sportovního zážitku. Cyklobusovou linkou 670990 se v 9:15 přesunuli k Hofmanovým boudám, kde poprvé nasedli na svá kola a sjeli k lanové dráze na Černou horu. Kabinková lanovka po dvojicích vyvezla cyklisty až na vrchol Černé hory, kde začala horská túra. Teploměr na vrcholku ukazoval hrozivých 7 °C. V poklidném tempu dorazila výletní skupinka do Vrchlabí. Zpět do Hradce Králové posloužila opět linka 690210 s odjezdem v 18:30. Zpáteční spoj v průběhu celé trasy využilo celkem 22 cestujících. Do Hradce Králové spoj dorazil s mírným zpožděním.

Na závěr uvádíme několik tipů na úžasné cyklistické výlety. Mezi velmi oblíbené trasy patří zajisté Labská cyklostezka (cyklotrasa č.2), která vede z Vrchlabí přes Dvůr Králové, Kuks, Jaroměř až do Hradce Králové a jistě ji zvládnou i méně zkušení cyklisté. Neméně zajímavý je také výlet cyklobusem na Šerlich, kde si cyklisté při zpáteční cestě užijí dlouhé sjezdy. Pro zkušenější jezdce se nabízí také cyklobus na Špindlerovku a následná trasa přes Polsko do Harrachova a zpět do Vrchlabí. Pro rodiny jsou vhodné výlety cyklobusy po Českém ráji.