Součinnostní seminář ,,Připravenost ČR a SR a jeho jednotlivých složek IZS na systémové řešení Covid-19“

20. 4. 2023 Autor: Tomáš Šebesta

Součinnostní seminář ,,Připravenost ČR a SR a jeho jednotlivých složek IZS na systémové řešení Covid-19“, konaný ve dnech 1 - 2. 10. 2020 ve Vývojovém a inovačním centru společnosti EGO Zlín s. r. o.

Součinnostní seminář, realizovaný společností EGO Zlín s. r. o., jako jedním z předních výrobců a dodavatelů ochranných pomůcek a prostředků pro složky IZS v ČR i v zahraničí, byl tentokrát realizován v návaznosti na systémové řešení při výskytu pacienta s VNN, za podpory hlavní hygieničky ČR MUDr. Jarmily Rážové, hlavního hygienika SR Mgr. RNDr. MUDr. Jana Mikase, Ph.D. a ředitele krizového řízení Mzdr. SR Ing. Antona Tencera.

Seminář byl určen zejména pro SZÚ, krajské hygienické stanice, zřizovatele nemocničních zařízení a zařízení sociální péče, oddělení hygieny a krizového řízení, infekční oddělení, urgentní oddělení a příjmy, krajské úřady, ZZS a HZS, Letiště Praha a ostatní mezinárodní letiště.

Cílem akce, které se zúčastnil i pracovník KŘ KÚ KHK, byla výměna poznatků a zkušeností z řešení epidemie Covid-19 nejen v rámci ČR a SR, implementace doposud získaných zkušeností a to především v souvislosti se situacemi s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nákazy, reálné zhodnocení a vyhodnocení materiálně-technického vybavení a podpory státu při výskytu VNN na krajských úrovních a na letištích. Dále byla probrána kritéria hodnocení při vyšetření pacienta s podezřením na VNN a tomu odpovídající opatření. V neposlední řadě byla znovu připomenuta součinnost a koordinace složek IZS v souladu se STČ16A/IZS a 16B/IZS.

Konferenci provázela po celou dobu přátelská a velmi profesionální pracovní atmosféra. Zástupci jednotlivých složek, subjektů a krajů si v průběhu formální i neformální části akce vyměnili a sdělili získané poznatky a zkušenosti při přípravě na řešení výskytu VNN za poslední období, včetně počtu provedených cvičení, způsobu jejich realizace a úrovně.

Závěrem bylo konstatováno, že vzájemným osobním předáváním si získaných zkušeností, spolu s uplatněním nových aktuálních poznatků získaných v rámci semináře, přispěje k efektivnější činnosti u výše uvedeného typu mimořádné události.

Součinnostní seminář ,,Připravenost ČR a SR a jeho jednotlivých složek IZS na systémové řešení Covid-19“