Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje „Lanovka 2021“

20. 4. 2023 Autor: Tomáš Šebesta

Dne 2. listopadu 2021 se v areálu Dolní stanice lanové dráhy Marta II. v Deštném v Orlických horách uskutečnilo cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje ,,Lanovka 2021“ s tématickým zaměřením - Záchrana osob ze sedačkové lanové dráhy Marta II.

Primárním cílem cvičení bylo prověření připravenosti složek IZS Královéhradeckého kraje (HZS Královéhradeckého kraje, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (v rámci plánované pomoci na vyžádání i ZZS Pak), Policie ČR, jednotek PO SDH obcí, Horské služby ČR a provozovatele pro zásah na sedačkové lanové dráze Marta II., včetně orgánů místní samosprávy a jiných dotčených orgánů pro případ skutečné mimořádné události. Dále byla v rámci cvičení prověřena součinnost složek dle Dohody o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polsku.

Celé cvičení bylo zorganizováno tak, aby v co největší míře reálně odpovídalo skutečnému zásahu při řešení takového typu mimořádné události, se zapojením a využitím předem určených sil a prostředků zúčastněných složek při záchraně osob a jejich transportu k dolní stanici lanovky. Úkolem cvičení bylo rovněž prověřit příjezd cvičících složek IZS Královéhradeckého kraje a ostatních sil na místo cvičení, které jsou vybaveny zvláštním světelným a zvukovým výstražným zařízením a to za použití těchto zařízení v reálném čase od nahlášení mimořádné události.

Pro pracovníky krizového řízení KÚ KHK byla účast na uvedeném cvičení přínosem k dalšímu zefektivnění součinnosti a spolupráce se složkami IZS při řešení uvedeného typu mimořádné události na teritoriu kraje.

Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje „Lanovka 2021“

Fotogalerie