Domov Dědina

17. 10. 2023 Autor: Alena Goisová

Služby Domova Dědina jsou poskytovány dospělým osobám s mentálním postižením, případně s přidruženou tělesnou či smyslovou vadou, které nejsou schopny svoji nepříznivou sociální situaci řešit vlastními silami za pomoci svého okolí. Domov Dědina poskytuje služby domova pro osoby se zdravotním postižením a chráněného bydlení.

Domov pro osoby se zdravotním postižením

Služba je poskytována celoročně dospělým osobám s mentálním postižením, případně s přidruženou tělesnou či smyslovou vadou, které  nejsou schopny svoji nepříznivou sociální situaci řešit vlastními silami za pomoci svého okolí, ani za podpory terénních služeb.

Vznik domova je datován 14. prosincem 1951, kdy do kapucínského kláštera v Opočně přesídlil z Hradce Králové Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy, vzniklý v roce 1928. Do roku 1985 se pohyboval počet obyvatelek okolo třiceti. V roce 1986 byla dokončena výstavba dvou budov a kapacita domova vzrostla na 101 obyvatelek.

V září roku 2005 byl položen základní kámen nového zařízení. Projekt byl řešen jako soubor staveb ve 3 lokalitách. Výstavba nového zařízení byla dokončena v srpnu 2007. Téhož roku se uzavřela etapa přesídlení opočenského „ústavu“ (nyní pod názvem Domov Dědina) do nových domků ve střediscích České Meziříčí, Přepychy a Opočno. Centrální část je situována ve středisku Opočno. Opočenské zařízení je vybudováno pro 24 uživatelů vyžadujících zvýšenou péči ve dvou ubytovacích pavilonech, centrum pro vzdělávací a zájmové aktivity uživatelů, fyzioterapie, denní stacionář, administrativní a technické zázemí pro všechny lokality. Ve středisku České Meziříčí (kapacita 38 uživatelů), Přepychy (kapacita 38 uživatelů) je projekt řešen formou dvojdomků, které jsou vnitřním uspořádáním podobné běžným rodinným domům. Každá „domácnost“ je určena pro 9 uživatelů. Pokoje jsou jedno a dvoulůžkové s vlastním sociálním zázemím.

Kromě výše uvedených lokalit je Domov Dědina od roku 1999 také provozovatelem střediska v Klášteře nad Dědinou, které umožňuje 8 uživatelům s lehčím mentálním postižením žít poměrně samostatný nezávislý život.

Od 1.10.2023 je v provozu nově vybudované středisko v Hradci Králové, městská část Roudnička, K Polabinám 294, které je určeno pro uživatele s nejvyšší mírou podpory. Budova je tvořena 3 byty, každý byt pro 6 uživatelů služby. Mimo byty jsou v budově umístěny prostory technického zázemí, administrativy a fyzioterapie. Celý areál je řešen bezbariérově a speciálně vybaven pro pobyt imobilních osob.

Celková kapacita domova pro osoby se zdravotním postižením je 126 osob.

Takto koncipovaný projekt je dobrým základem pro naplnění cílů zařízení, kterým je spokojený uživatel, žijící plnohodnotným a kvalitnějším životem v obci stejně jako každý jiný občan.

Chráněné bydlení

Služba je poskytována dospělým lidem s lehkým mentálním postižením, kteří potřebují podporu při obstarávání běžných denních záležitostí. Míra podpory je dojednána individuálně s každým uživatelem služby v takovém rozsahu, aby mu umožnila žít co nejvíce samostatně, životem srovnatelným s jeho vrstevníky.

Služba chráněného bydlení je poskytována od 1.2.2014 v běžné bytové zástavbě v Jaroměři, Novém Městě nad Metují a Třebechovicích pod Orebem. Celková kapacita služby činí 29 uživatelů.

Registrovaná sociální služba:

Domov pro osoby se zdravotním postižením dle § 48 zákona č. 108/2006 Sb.

Chráněné bydlení dle § 51 zákona č. 108/2006 Sb.

 

Kontakt:

Domov Dědina

Nádražní 709, 517 73 Opočno

IČ: 42886163

ID datové schránky: tbjkhsi

 

telefon: 493 814 563, 493 814 564, 604 273 183

e-mail: opocno@domov-dedina.cz 

webové stránky: http://www.domov-dedina.cz